(0416) - 652420
   Homepage      Producten    Biologische Bestrijding     Witte vlieg Sluipwesp tegen wittevlieg, 500 eieren

Witte vlieg

Sluipwesp tegen wittevlieg, 500 eieren


Prijs: € Op aanvraag inc. BTW

Plaagherkenning: hoe herkent u of uw gewassen aangetast worden door witte vlieg.

Bestrijding: hoe kunt u witte vlieg bestrijden.

Witte vlieg, plaagherkenning
De witte vlieg is een typische kasplaag die vele gewassen bedreigt. Volwassen witte vliegen zijn met een witte waslaag bedekte insecten van ongeveer 2 mm groot. De vleugels staan horizontaal geplaatst en overlappen lichtjes. De vrouwelijke witte vlieg legt haar 0,2 mm grote, langwerpige eitjes aan de onderzijde van het blad in de kop van het gewas. Na twee tot drie dagen verkleuren deze zwart. De larven die hieruit komen, zijn de eerste uren mobiel. Ze zoeken naar een geschikte plaats om zich vast te hechten aan het blad. Daarna en gedurende de volgende larvestadia en het popstadium verplaatst ze zich niet meer. De vier larvestadia lijken uitelijk sterk op mekaar, maar verschillen duidelijk in grootte. De pop is wit en licht doorzichtig. Haar vorm is rond met rechtstaande wanden. De rugzijde is rijkelijk bezet met een krans van washaren. Tenslotte komt via een T-vormige opening een nieuwe volwassen witte vlieg uit de pop tevoorschijn.
Zowel de larven als de adulten zuigen plantensap om zich te voeden. Het overtollig suiken van de plantensap wordt afgescheiden als honingdauw. De honingdauw bevuilt niet de bladeren. Vaak werkt deze honingdauw de groei van roetdauwschimmels in de hand, waardoor de fotosynthese en de ademhaling van de plant gehinderd worden. Door het zuigen van plantensap kunnen de fysiologische processen van de plant verstoord worden. Ook kunnen er virussen overgedragen worden.
Een goed hulpmiddel bij de plaagherkenning is het ophangen van gele vangstroken.

Bestrijding van witte vlieg
De witte vlieg kan doeltreffend bestreden worden met de sluipwesp. De vrouwtjes zijn ongeveer 0,6 mm groot. Het vrouwtje legt haar eieren liefst in larven van de kaswittevlieg van het derde en vroege vierde stadium. Tien dagen na parasitering (bij 23C) verpopt de larve. De pop kleurt zwart. Ongeveer elf dagen later verlaat een nieuwe volwassen sluipwesp de pop via een ronde opening met gekartelde rand. De totale ontwikkelingsduur bedraagt 21 dagen bij 23C, maar varieert met de temperatuur van 15 dagen (bij 26C) tot 32 dagen (bij 18C). Een sluipwesp-vrouwtje legt dagelijks 10 tot 15 eitjes en leeft onder optimale omstandigheden twee tot drie weken. De levensduur neemt sterk af bij hogere temperaturen.
Volwassen sluipwespen voeden zich met honingdauw en met het lichaamsvocht van aangeprikte witte vlieglarven in het eerste en tweede larvenstadium.
Gedurende haar totale levensduur parasiteert een sluipwesp-vrouwtje gemiddeld 250 witte vlieglarven (maximaal 450).

Contact
 • Agro Nova BV
  Van der Duinstraat 128
  5161 BS
  Sprang Capelle

  Tel: (0416) - 652420
  Email: info@agronova.nl

© Agro Nova BV - Van der Duinstraat 128 - 5161 BS - Sprang Capelle Webdesign: KtB