(0416) - 652420
   Homepage     Kweektips     Tomaten kweken Zelf gezonde tomaten kweken

Tomaten kweken

Zelf gezonde tomaten kweken


Zelf gekweekte tomaten zijn veel goedkoper, ze smaken heerlijk en ze zijn gezonder.

Waarschuwing! De kans bestaat dat u nooit meer supermarkttomaten eet!!

Tomaten kweken - Zelf gezonde tomaten kweken foto 1 Tomaten kweken - Zelf gezonde tomaten kweken foto 1 Tomaten kweken - Zelf gezonde tomaten kweken foto 1 Tomaten kweken - Zelf gezonde tomaten kweken foto 1
Waarom smaken bepaalde tomaten zo flets?
Aan tomaten die we in de winkels moeten halen, worden vaak andere eisen gesteld dan aan tomaten voor directe comsumptie na het plukken van de struik. Voor een handelaar is het van groot belang dat we tomaten lang kunnen bewaren; daarvoor worden dikwijls harde rassen met taaiere schil geprefereerd. Amateurmoestuinders kiezen voor een ras met hoge productiviteit, grote vruchten met een heerlijke smaak en een goede weerstand tegen ziekten en openbarsten. Bestemd voor zowel kas als volle grond en voor zowel rauwkost, soep, sauzen als andere bereidingen.

Tip als u tomaten wil kweken
Tomaten worden "gediefd" door de uitlopers in de bladoksels weg te knippen. Deze 'dieven' maken de plant te vol en vragen te veel voedingstoffen: houd slechts één hoofdstengel aan en breek alle zijscheuten zo jong mogelijk weg. Ontdek ons aanbood van tomatenkassen bij de ACD producten. Alle tomatenrassen bij de vollegrondsteelt kunnen we kweken in de tuinkas. De tomatenplanten worden geleid langs de tomatenspiralen (zie ACD accessoires) of we kunnen de lange stengels indraaien in touw. Wanneer ze boven in de tuinkas zijn gegroeid, leiden we ze terug naar beneden. Twee maanden voordat de planten gerooid moeten worden, breken we de top uit de hoofdstengel zodat ook de laatste vruchten goed rijp worden. Verder is de groei gelijk aan de teelt in de volle grond: dus alle dieven zo jong mogelijk wegbreken, bladplukken, bladdunnen en - vooral in het najaar - trossnoei toepassen. Voorkom dat de luchtvochtigheid te hoog wordt, dan zullen de vruchten gemakkelijk scheuren, zeker wanneer ze rood geoogst worden. In een verwarmde tuinkas moet u in het najaar regelmatig droogstoken. Heel wat tuinliefhebbers vinden dat tomaten kweken eigenlijk niet mag ontbreken in hun tuinkas. 

Geschiedenis en herkomst van de tomaat
Overal ter wereld kweken professionelen en liefhebbers tomaten en dit al een hele tijd. In België en Nederland behoren tomaten tot een van de meest geteelde groentes. Maar ze waren en zijn niet altijd even rond en rood,... De tomaat is een groente met geschiedenis! De oorsprong van de tomaat is terug te vinden in het Andesgebergte van Peru waar ze al geruime tijd door de Inca's werden geteeld. De tomaten die toen gecultiveerd werden waren absoluut niet rond en/of rood, meer gelig met de meest ongelijke vormen. Door de jaren heen ging men selecteren op diverse vormen en types. In de beginjaren toen de tomaat nog geen bekendheid had, beschouwde men deze groente dan ook als een siergewas. Ervan eten was helemaal uit den boze... Na enige tijd werd de tomaat naar andere landen ingevoerd waaronder Europa. De eerste tomaten die uit Peru kwamen waren nog geen ei groot en hadden een gele kleur. De Azteken noemden de vruchten 'tomatl', maar toen de planten via de ontdekkingsreizigers naar Europa kwamen gaf men er hier eerst nog de naam "goudappel" aan. In Italië spreekt men tegenwoordig nog altijd van "pomodori". In Frankrijk prees men ze eerder aan als een ideaal afrodisiacum, vandaar de benaming "pommes d'amour" en in het Duits spreekt men over 'liebesapfel'. De tomaat is een meerjarige, kruidachtige groente die als eenjarige geteelt wordt. Een kruipende plant die men rechtop laat groeien langs ijzeren spiralen of bamboestokken om enerzijds de gewasoppervlakte te spreiden en anderzijds het vermijden van ziekten die de planten kunnen teisteren. De vormen van de vruchten zijn erg verschillend en kunnen de meest bijzondere kleur aannemen. Rood, geel, oranje, zwart, wit, gestreept en ja hoor, zelfs groene variëteiten zijn bekend. Een onrijpe tomaat is giftig en bevat tomatine verwant aan solanine, een glycoalkaloïde dat giftige stoffen bevat die nodig zijn voor het afweersysteem tegen diverse gewasziekten. De andere delen zoals de stengels en bladeren zijn eveneens toxisch en kunnen hoofdpijn veroorzaken. Ze zouden zelfs muggen op afstand houden. Grote hoeveelheden aan solanine zijn giftig voor de mens en kunnen depressie, koorts, slapeloosheid, buikpijn, diarree, braken,... veroorzaken. Eten van vruchten in onrijpe toestand kan dan ook tot vele ongemakken leiden. Het is daarom dat tomaten enkel gegeten worden als ze niet meer groen en goed rijp zijn. Tomaten kweken gebeurt zowat in de meeste moestuinen en kassen. Er zijn dan ook vele manieren om deze lekkere vruchten te verwerken in de heerlijkste gerechten. Wat is immers verrukkelijker dan een verse tomaat uit eigen tuin? Zeker in gerechten en recepten zoals heerlijke, verse tomatensoep of een pikante tomatensaus? Alles is mogelijk waardoor de tomaat een veelzijdige groente genoemd mag worden. Een groente met karakter en geschiedenisGerelateerde pagina's


Bodemanalyse -

Bodemanalyse

De 3 elementen voor een optimale groei & bloei. U vindt uitleg over de verschillende analyses rechts bovenaan op de site bij ´bodemanalyses`.

Contact
 • Agro Nova BV
  Van der Duinstraat 128
  5161 BS
  Sprang Capelle

  Tel: (0416) - 652420
  Email: info@agronova.nl

© Agro Nova BV - Van der Duinstraat 128 - 5161 BS - Sprang Capelle Webdesign: KtB