(0416) - 652420
   Homepage     Kweektips     Kweken in oktober Een laatste rijkgevulde oogst in oktober

Kweken in oktober

Een laatste rijkgevulde oogst in oktober


Geniet nog snel van een lekkere oogst!

Kweken in oktober - Een laatste rijkgevulde oogst in oktober foto 1
Blinkt oktober in zonnegoud, de winter volgt snel en koud
De maand oktober is goed van start gegaan. We hebben reeds kunnen genieten van een aantal zonnige dagen, wat het des te aangenamer maakt in de gezonde buitenlucht te vertoeven.

Volgens het spreekwoord betekent een zonnige oktober dat er een strenge winter volgt. Hoogtijd dus om nog snel een aantal zaken op orde te stellen. Verder is het nog steeds mogelijk de ACD-plantenkas nuttig te gebruiken. Enkele tips en ideeŰn vind je hieronder terug.

Zaaien en planten
In deze maand is het ideaal om bladverliezende bomen en struiken te planten of verplanten. Voor het verplanten wacht je best tot alle bladeren gevallen zijn, zodat er geen vocht meer via de bladeren verdampt. Wanneer je een plant op een andere plaats zet moet deze eveneens nieuwe haarwortels aanmaken, wat in oktober zeker nog moet lukken. In het plantgat mag je nooit compost of mest verwerken, want dit zorgt voor verrotting van de wortels. Wat wel gebruikt kan worden is bodemverbeteraar ter stimulatie van de wortelgroei.

Vroegbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen, lelies, krokussen... kunnen nu ook nog geplant worden. Zorg ervoor dat er bij het planten van de bol nog plaats zou zijn om twee bollen boven te plaatsen. De bolvoet moet goed in contact blijven met de bodem, want het is de bedoeling dat de bol nog wortels kan aanmaken vooraleer de winter echt van start gaat.

Bloembollen zoals dahlia┤s, gladiolen, tigridia┤s, eucomis... zijn niet vorstbestendig. Daarom haal je ze best voor de eerste vorst uit de grond. Laat ze dan goed opdrogen om ze daarna op een donkere plaats op te bergen. Van dahlia┤s snijd je eerst de stengels af op 10 cm boven de grond, daarna kan je ze rooien. Alle aarde die nog aan de bollen hangt, verwijder je ook best eerst, daarna kunnen ze bewaard worden in een bakje met houtkrullen. De bollen en bakjes plaats je steeds op een donkere vorstvrije plaats. Het is nooit overbodig de knollen even na te zien op rotting of schimmels.

De tuinkas kan ook nog gebruikt worden voor het zaaien van groenten zoals winterspinazie, winterpostelein en veldsla. Waar er geen exacte datum op de eerste winterprik staat, is het moeilijk af te leiden of de groei van deze planten nog volledig zal kunnen plaatsvinden. Wegens meer kans op uitval gebruik je voor de winterteelt wel sowieso wat meer zand.

Winterpostelein verkiest zandige gronden, wat zo zijn voordelen heeft in tuinen met een goede grond. Zo zal de plant niet snel als onkruid woekeren. Deze eenjarige plant heeft wel behoefte aan een constant vochtige grond en aan een zuurgraad tussen 6,1 en 7,8.

Oogsten
In de vorige maanden zijn er wellicht verschillende groenten gezaaid in de ACD-kas. Vele van deze groenten kunnen nu geoogst worden en zal je naar hartenlust in de keuken kunnen verwerken.

Hier gaat het dan om groenten zoals venkel, bietjes, bloemkool, andijvie, broccoli, erwten, uien, wortelen, knolselderij, spinazie en knolraap.

Tot half oktober kan je ook nog ma´s en tomatenplanten oogsten.

Weetjes
 - de gele bladeren die verschijnen aan de bloemkolen, winterbroccoli, spruitkolen... verwijder je best zo snel mogelijk.
- de groenbemesters kan je nu ook gebruiken
- je kunt reeds een aantal witloofwortels om zelf wat witloof te forceren.
- de notelaars verliezen hun noten, het ideale moment om ook deze wat bij te snoeien.
-


Contact
 • Agro Nova BV
  Van der Duinstraat 128
  5161 BS
  Sprang Capelle

  Tel: (0416) - 652420
  Email: info@agronova.nl

© Agro Nova BV - Van der Duinstraat 128 - 5161 BS - Sprang Capelle Webdesign: KtB