(0416) - 652420
   Homepage     Kweektips     Kweken in mei Tuindrukte in mei

Kweken in mei

Tuindrukte in mei


In mei ben je volop aan het kweken in de kas of moestuin. In de moestuin en hobbykas is het voor elke tuinier behoorlijk druk. Vergeet echter niet te genieten van de mooie maand mei! Jouw tuin komt in deze periode volledig tot zijn recht. We geven je zoals elke maand enkele kweektips.

Kweken in mei - Tuindrukte in mei foto 1 Kweken in mei - Tuindrukte in mei foto 1
Bestrijden, onkruid wieden en uitdunnen
Een moestuin vraagt veel onderhoud. Dus regelmatig onkruid wieden is geen overbodig werk. Groentjes die op rijen gezaaid zijn, kun je nu uitdunnen. Uitgedunde wortelen en uien laat je niet rondslingeren, want dan kan de wortel- of uienvlieg aantrekken. Bij aardbeienplanten verwijder je de uitlopers. Op het einde van de bloeiperiode leg je stro onder de vruchten en tussen de planten. De aarbeien blijven zo proper, ze kunnen niet rotten of verbranden.

Met een hak kan je de vroege aardappels en erwten aanaarden. Haal de aarde tussen de rijen weg en leg die tegen de planten. Een tweede keer aanaarden binnen een tweetal weken.

Voor een goede groei hebben jouw planten nood aan voldoende water. Daarnaast gebruik je best zo weinig mogelijk pesticiden en bestrijdingsmiddelen. Zelfs als er plagen of ziekten uitbreken, kunt u eerst alternatieven uitproberen. Wortelen dek je bijvoorbeeld af met vliesdoek om ze te beschermen tegen de wortelvlieg. Tips om slakken te bestrijden vind je in de kweektips van afgelopen maand april.

Zaaien en planten in de tuinkas
Dankzij een kas ben je minder afhankelijk van het klimaat, dus je kunt kweken en oogsten ondanks slecht weer, te veel wind,...:
 - geen invloed van te veel of te weinig regen, je geeft zelf voldoende water
 - temperatuur is gemakkelijk te regelen
 - de wind kan geen planten kapot maken
 - bij te veel zonneschijn of op te warme dagen kun je een schaduwdoek gebruiken Op warme dagen is een goede beluchting noodzakelijk. Hou daar rekening mee!

In mei kun je de volgende soorten zaaien in de kas:
wortelen, witlof, sla, radijs, komkommer, meloen,...
Bij het planten van tomatenplanten plaats je best meteen steunmateriaal zoals tomatenspiralen.

Zonnebloemen zaai je van eind april tot eind mei. Je legt telkens drie zaadjes dicht bij elkaar in puntjes. Tussen elk putje laat je een tiental centimeter afstand. Bij het opkomen, laat je de beste plantjes doorgroeien. Zaai wat kleurrijke éénjarige bloemen in je moestuin of serre. Dat zorgt voor een leuk kleurenpalet.

Kweektips
Elk jaar opnieuw doet een tuinierder ervaring op in de tuinkas. Wij geven u elke maand enkele kweektips, maar alle ideeën zijn welkom. Stuur daarom uw eigen bevindingen, ideetjes en recepten naar info@agronova.nl en wie weet kunnen we uw tips toepassen op onze website.Gerelateerde pagina's


Tomaten kweken - Zelf gezonde tomaten kweken

Tomaten kweken

Zelf gezonde tomaten kweken

Zelf gekweekte tomaten zijn veel goedkoper, ze smaken heerlijk en ze zijn gezonder. Waarschuwing! De kans bestaat dat u nooit meer supermarkttomaten eet!!

Kweken in april - Kweektips voor de tuinkas in april

Kweken in april

Kweektips voor de tuinkas in april

Tuinkriebels in april, tijd om te zaaien!

Contact
 • Agro Nova BV
  Van der Duinstraat 128
  5161 BS
  Sprang Capelle

  Tel: (0416) - 652420
  Email: info@agronova.nl

© Agro Nova BV - Van der Duinstraat 128 - 5161 BS - Sprang Capelle Webdesign: KtB