(0416) - 652420
   Homepage     Kweektips     Kweken in maart Kweektips voor tuinkas in maart

Kweken in maart

Kweektips voor tuinkas in maart


Verlaat de haard en begin te kweken in maart!

Kweken in maart - Kweektips voor tuinkas in maart foto 1 Kweken in maart - Kweektips voor tuinkas in maart foto 1 Kweken in maart - Kweektips voor tuinkas in maart foto 1

De tuin kan nu werkelijk tot leven komen na een lange, grijze winter. Reeds enkele weken kijken we uit naar de lente en de eerste tuinkriebels steken de kop op.
In het laatste weekend van maart gaan we over van wintertijd op zomertijd, dus de klok wordt op 28 maart een uur vooruit geplaatst. Iedereen is ook meer opgewekt door het langer worden van de dagen. Daarenboven kunt u dus een uur langer in de tuin werken. Het weer durft wel nog eens spelbreker te zijn. Profiteer daarom optimaal van goed weer en ga door met het klaarmaken van zaailingen voor de moestuin. We raden u aan om de bescherming van vorstgevoelige planten nog even te laten liggen want, maartse grillen zijn immers nooit ver weg.

Maart - in de kas
Hou het glas van de kas schoon om zaailingen zoveel mogelijk licht te geven. Hoe schoner het glas, hoe steviger de zaailingen worden. Bij mooi weer kunt u de kas gerust al gaan ventileren. Aangezien planten beter groeien bij een constante temperatuur is ventilatie een belangrijk hulpmiddel. Er bestaan talrijke typen automatische raamopeners. Deze kunnen worden ingesteld om bij een bepaalde temperatuur de ramen te openen en ze opnieuw te sluiten als de temperatuur zakt zodat er altijd evenwicht is en het nooit te warm of te koud is in de kas.
Planten hebben nu regelmatig water en voedsel nodig. In maart zijn de meeste planten actief aan het groeien en dus moet u blijven gieten en bemesten. Op warme, zonnige dagen moet er wellicht verschillende keren water gegeven worden omdat de temperatuur hoog oploopt in de kas. Planten die al een paar maanden in dezelfde pot staan, hebben nu regelmatig voedsel nodig omdat het reservevoedsel uit de potgrond nu grotendeels opgebruikt is.

Veel mesnen vragen zich af wat het beste gezaaid kan worden in maart. De groenten die heel vaak terugkomt, is de tomaat. U zaait het deze het beste vanaf midden maart. De eerste worteltjes kunt u nu ook kweken in de hobbykas. Radijsjes kunt u nog altijd zaaien en de eerste aardappelen kunt u gaan poten. We raden aan om te keizen voor een vroege aardappelsoort die goed gedijd in vochtige periodes.

Maart - zaaien in de tuin
Het is beter te wachten met zaaien van groenten tot dat de grond voldoende is opgewarmd. De grond zal sneller opwarmen door een plastic tunnel boven het zaaibed te plaatsen.

Er zijn in maart al een heleboel groenten die u kunt gaan zaaien in de tuin zoals erwten, sjalotten, ajuinen, spinazie, komkommers, sla, wortels, pastinaken, radijsjes, prei, paprika, aubergine, tomaten. Leg boven het zaaibed een vliesdoek ter bescherming van de ergste kou.

In de tuin
Ook het onkruid begint terug goed te groeien. Haal het onkruid weg wanneer u kunt en laat het niet groeien tot het zich uitzaait. Met een hak of met een schoffel kunt u al snel hele oppervlaktes onkruidvrij maken. Het beste resultaat wordt verkregen op een droge, zonnige dag, want dan blijft het onkruid op de grond liggen en droogt het uit.

In maart kunt u last hebben van allerlei plagen en ziekten in uw tuin, maar dit kan vooral een probleem worden in de kas. Hiervoor bestaat een uitstekende oplossing, namelijk Biologische bestrijding. Dit betekent het inzetten van vijanden van de plaagdieren. Vooral de slakkenvallen van ACD bewijzen nu hun nut.

In maart begint het gras weer stilletjes aan te groeien en dus begint het te kriebelen om opnieuw de grasmaaier boven te halen. Kijk nu de grasmaaier na als dit nog niet is gebeurd. U mag het gras al regelmatig maaien om het in een goede staat te houden. Een gazon blijft veel gezonder en groener als het gras zo hoog mogelijk gemaaid wordt. Het mogelijke mos en dood gras die zich in uw tuin bevindt, harkt u uit. Als u beschikt over een vijver, dan mogen de netten eraf en worden de laatste blaadjes uit de vijver verwijderd. Ook de vissen mogen terug gevoerd worden.

Verlaat de haard en begin te kweken in maart!

Gerelateerde pagina's


Linkpagina -

Linkpagina

Hier vindt u een overzicht van enkele interessante links

Bodemanalyse -

Bodemanalyse

De 3 elementen voor een optimale groei & bloei. U vindt uitleg over de verschillende analyses rechts bovenaan op de site bij ´bodemanalyses`.

Contact
 • Agro Nova BV
  Van der Duinstraat 128
  5161 BS
  Sprang Capelle

  Tel: (0416) - 652420
  Email: info@agronova.nl

© Agro Nova BV - Van der Duinstraat 128 - 5161 BS - Sprang Capelle Webdesign: KtB