(0416) - 652420
   Homepage     Kweektips     Kweken in juni Tuinklusjes voor juni

Kweken in juni

Tuinklusjes voor juni


Klusjes voor moestuin en tuinkas tijdens de maand juni

Kweken in juni - Tuinklusjes voor juni foto 1
In juni staat heel wat op het menu. De uitdrukking mag je zelfs letterlijk nemen, want we kunnen de eerste zelfgekweekte groentesoorten oogsten. Moestuin en tuinkas vragen vooral verzorging en onderhoud. Nachtvorst komt nu niet meer voor.

Onderhoud kas en moestuin
Niemand verbiedt je om het onkruid te wieden. Integendeel jouw planten en bloemen zijn er dankbaar voor. Als er veel onkruid groeit in de kas of moestuin, dan is de kans groot dat insectenlarven de gewassen aantasten. De grond mag je wat losmaken en verwijder uitgebloeide bloemen. Planten hebben nu behoefte aan extra voedingsstoffen. Geef dus voldoende bemesting! Bij droog moet je de planten ook zeker voorzien van voldoende water. Kasplanten hebben bescherming nodig tegen te grote warmte. Gebruik hiervoor een schaduwdoek. De kas moet bovendien voldoende beluchting krijgen. Slakken kun je het beste blijven bestrijden met de slakkenval van ACD. Dagelijks moeten planten gecontroleerd worden op schimmels, vliegjes en andere ziektes. Onderneem onmiddelijk actie als je ongedierte of schimmels opmerkt.

Wat zaaien en planten?
Planten doe je het best tegen het vallen van de avond en bij voorkeur als het vochtig en betrokken weer is. Het klimaat is te be´nvloeden dankzij het gebruik van een kweekkas, tunnelkas, broeibak, vliesdoek, ...

De volgende groenten mogen nu buiten gezaaid en geplant worden: wortelen, sla, witlof, rode biet, kool, erwten, boontjes, knolrapen, pompoenen, courgettes, suikerma´s, radijs, selder, prei, tomaten, ... Groenten die op rijen gezaaid zijn, mag je uitdunnen.

Courgettes mag je zaaien tot eind juni. Dan heb je in augustus en september een jong en krachtig gewas. Bestuiving en bevruchting is een belangrijk aandachtspunt bij het begin van de teelt. Pompoenen die kleine vruchten dragen, kunnen ook nog geplant worden.

Tomaten kweken in open lucht vraagt een goede zomer. Tomatenteelt in openlucht is niet gemakkelijk door de aardappelplaag. Het is altijd een riskante zaak. Tomaten in een glazen kas moeten niet preventief behandeld worden tegen de aardappelplaag, want de bladeren blijven altijd droog omdat er geen regen aan de planten kan. Stel dat er (ondanks de minieme kans) toch symptomen van de aardappelplaag verschijnen, heb je nog tijd genoeg om in te grijpen. Het is daarom uitermate aan te raden om een bescherming te planten boven de buitentomaten. Een tomatenkas is ideaal om de planten te beschermen tegen regen. Tomaten in de kas en buitentomaten moet je blijven dieven en aanbinden.

Duiven, fazanten en andere vogels zijn verkikkerd op net geplanten koolplantjes. Hou er rekening mee en bescherm de jonge plantjes tegen de dieven. Je kunt hiervoor vliesdoek of tunnelkassen gebruiken. Vliesdoek is niet enkel nuttig tegen insecten. Het biedt ook bescherming tegen koude, stuifzand, slagregen en storm. Plotse en grote temperatuurverschillen kan je reduceren met behulp van een vliesdoek.

Paprika┤s voelen zich uitstekend in een warme bodem. Geef niet te veel water aan de paprikaplanten. Leid per paprikaplant het best 1 Ó 2 stengels langs een touw. Zijscheuten mag je toppen na het tweede blad. Hou ook de druivelaar in het oog. Pas trosdunning toe bij kasdruiven en buitendruiven. Zo krijg je grotere druiven.

Oogsten in moestuin en kas
Plukrijpe groenten en kruiden kunnen geoogst worden. Zonder twijfel heb je heel wat erwten, kroppen sla, radijsjes, asperges, tuinkers, spinazie, peterselie, mosterdsoorten, ... Buren en familie zullen graag meesmullen van al het gezonde lekkers!

Spinazie mag je regelmatig plukken, want dat stimuleert de groei. Te grote en gele bladeren moet je verwijderen.
Hoogstwaarschijnlijk zijn de aardbeien klaar om te oogsten. Pluk de vruchten met het kroontje, want dan blijven ze langer vers. Bovendien voorkomt dit schimmels op planten. Daarna mag je uitlopers bij de aardbeien verwijderen zodat ze in bloempotjes opgekweekt kunnen worden. Eenmaal de wortels onderaan door het potje groeien, mag je een nieuw aardbeiperceel beplanten.

Veel plezier met de tuinklusjes in juni!


Contact
 • Agro Nova BV
  Van der Duinstraat 128
  5161 BS
  Sprang Capelle

  Tel: (0416) - 652420
  Email: info@agronova.nl

© Agro Nova BV - Van der Duinstraat 128 - 5161 BS - Sprang Capelle Webdesign: KtB