(0416) - 652420
   Homepage     Kweektips     Kweken in april Kweektips voor de tuinkas in april

Kweken in april

Kweektips voor de tuinkas in april


Tuinkriebels in april, tijd om te zaaien!

Kweken in april - Kweektips voor de tuinkas in april foto 1 Kweken in april - Kweektips voor de tuinkas in april foto 1 Kweken in april - Kweektips voor de tuinkas in april foto 1

Wat doe je tijdens de maand april in de kas?
Als echte tuinier ben je in april al volop aan het werk in de moestuin. We overlopen enkele kweektips voor de maand april:
Bescherm de planten in de kas tegen slakken. Door de regen in het voorjaar en de toenemende warmte neemt het aantal slakken snel toe. Slakken kun je goed bestrijden met de ACD slakkenval (zie ACD accessoires) en bier.
Let altijd op de temperatuur in de kas. De kas moet ook tijdig belucht worden. Zorg dus voor automatische raamopeners die het werk voor jou uitvoeren. ´s Nachts verluchten is in april nog niet nodig. Een deur die openstaat in combinatie met open dakramen zorgt voor een ideale beluchting, want er wordt een schoorsteeneffect gecreëerd. Warme lucht stijgt en kan ontsnappen via de dakramen en dat terwijl er frisse lucht binnenkomt via de deur. Geef de plantjes regelmatig water, dat is belangrijk voor een gezonde groei. Het beste tijdstip om water te geven is ´s morgensvroeg of ´s avonds na het eten. Maak gebruik van een handig sproeisysteem in de tuinkas zoals een waterdruppelkit, een sproeibus of een beregeningssysteem met timer (zie ACD accessoires). Wil je het budgetvriendelijk houden? Gebruik dan regenwater die je hebt opgevangen in een regenton.

Wat kan je zaaien in een kas in april?
Sla, tomaat, aardbeien, bloemkool, komkommers, meloenen, venkel, andijvie, bonen, selder, pompoen, courgette, suikermaïs, ...
De meeste kruiden kunnen vanaf nu buiten gezaaid worden. Bescherm de kruiden wel af tegen mogelijke nachtvors. Als je de tuinkruiden zaait in de kas, zul je al vlug kunnen genieten van een kruidige keuken.
Als beginnende kweker kan je het beste zoveel mogelijk verschillende soorten uitproberen. Na enkele jaren ken je de kneepjes van het vak en kan je de teelt meer toesplitsen op grote hoeveelheden.

Planten
Tomaten, maïs(suikermaïs), meloenen en komkommers, paprika, witte selder.

``Tips´´
1)
haal niet te vlug de sproeislang boven. Het koude leidingwater koelt de planten geweldig af, en dit doet hen pijn. Moet er tijdens een droge periode absoluut gegoten worden, dan doen we dit tegen de middag. Gebruik indien mogelijk bij het water geven steeds regenwater, voor planten is het beter dan leidingwater.
2) voor het zaaien: zorg dat de grond los en onkruidvrij is met voldoende voeding.
3) de zaaiperiode op zaadzakjes is een richtlijn. Is het nog te koud en te nat, dan gewoon een paar weken wachten: twee weken later of vroeger is geen probleem.
4) trek voren (zaairichels) en zaai met geduld, zodat je niet te dicht zaait.
5) het beste is zacht regenwater op omgevingstemperatuur. Laat het water op temperatuur komen in een teil; ook planten houden niet van koud leidingwater.
6) zorg voor voldoende humus in de grond. Dit houdt voedingsstoffen en lucht vast, essentieel voor de plantenwortels.
7) een mulchlaag van stro, gazonmaaisel of cacaodoppen houdt vocht vast en voorkomt te veel onkruid.
8) geef na het uitdunnen van de kiemplanten een extra gietbeurt: de achterblijvers hebben wat hulp nodig om hun wortels weer te laten aarden.

Vruchtwisseling
Respecteer bij het zaaien of het planten het principe van de vruchtwisseling. Pas om de vier jaar komt dezelfde plantengroep op dezelfde grond terecht. Een bodemanalyse op basis van grondmonsters is heel nuttig om te weten hoe we moeten bemesten. Denk ook aan gespreide zaaiingen om gespreid te kunnen oogsten. Zaai niet alles in één weekend. Om de groei van onkruid tegen te gaan beginnen we het best vroeg te wieden en te schoffelen, vooral bij wortelonkruiden is regelmatig opschoffelen een zeer goede maatregel.

Goede combinaties
Sommige planten hoduen van elkaars gezelschap: deze kun je mooi samen opkweken. Ze versterken elkaar door ziekten en ongedierte op een afstand te houden. Goede combinaties zijn: sla met radijs, wortel met uit, biet met wortel, wortel met peulvruchten. Gewassen die de grond snel bedekken, zoals sla, houden die lekker koel en vochtig voor bijvoorbeeld wortelgewassen. En klimbonen vinden bijvoorbeeld steun bij hoogopgroeiende maïs zodat ze niet opgebonden hoeven te worden.

Gerelateerde pagina's


Kweken in mei - Tuindrukte in mei

Kweken in mei

Tuindrukte in mei

In mei ben je volop aan het kweken in de kas of moestuin. In de moestuin en hobbykas is het voor elke tuinier behoorlijk druk. Vergeet echter niet te genieten van de mooie maand...

Bodemanalyse -

Bodemanalyse

De 3 elementen voor een optimale groei & bloei. U vindt uitleg over de verschillende analyses rechts bovenaan op de site bij ´bodemanalyses`.

Contact
 • Agro Nova BV
  Van der Duinstraat 128
  5161 BS
  Sprang Capelle

  Tel: (0416) - 652420
  Email: info@agronova.nl

© Agro Nova BV - Van der Duinstraat 128 - 5161 BS - Sprang Capelle Webdesign: KtB