(0416) - 652420
   Homepage     Kweektips     De bolster tips Teelttips voor in uw moestuin

De bolster tips

Teelttips voor in uw moestuin


Volg deze tips op en u bent verzekerd van succes!

De bolster tips - Teelttips voor in uw moestuin foto 1 De bolster tips - Teelttips voor in uw moestuin foto 1 De bolster tips - Teelttips voor in uw moestuin foto 1

Bemesting
Goed bemesten, is niet automatisch veel bemesten. Over het algemeen krijgt men een betere smaak als men een bescheiden hoeveelheid mest/compost geeft. Maar (te) weinig bemesten betekent ook een vergroot risico van vroegtijdig schieten van gewassen. Het blijft altijd zoeken naar het juiste compromis.

Wieden
Tenzij je onkruid ziet als bijkruid of erin slaagt flink wat mulch tussen je gewassen op te brengen, zal je regelmatig moeten wieden om het onkruid de baas te blijven. Zorg vooral dat je ze verwijdert voor ze zaad vormen. Met de nodige discipline voorkom je zo nog veel meer werk in latere jaren.

Vals zaaibed
Een handige methode om het onkruid slim af te zijn is het werken met een “vals zaaibed”. Het principe is simpel: je maakt de bodem geruime tijd voor het zaaien zaaiklaar. De onkruidzaden die door de grondbewerking aan het licht worden blootgesteld zullen daardoor gaan kiemen. En zodoende kunt u deze onkruiden al vroeg in het voorjaar weghalen/weg schoffelen voor u de gewassen gaat zaaien. Deze methode helpt helaas niet voor laatkiemers als knopkruid en nachtschade.

Kieming
Zaden zullen alleen kiemen als ‘de tijd daar rijp voor is’, m.a.w. als het juiste moment van het jaar gearriveerd is en ze toegang hebben tot voldoende licht, water, warmte (of koude) en zuurstof. Zolang dat moment niet gekomen is, blijven de zaden ongekiemd (in kiemrust). Zo zullen bonen- en pompoenzaden in het bijzonder niet kiemen als het niet lang genoeg warm genoeg is. Elke soort heeft zo zijn specifieke voorwaarden waardoor de kiemrust doorbroken wordt, die voortkomen uit de overlevingsmechanismes van zaden in de natuur. Sommige zaden zijn direct na de oogst kiembaar, terwijl in sommige gevallen de kiemrust kan oplopen tot enkele maanden of zelfs jaren. Winterpostelein bijvoorbeeld, leveren we pas na één jaar uit, om de zaden dan pas ‘uitgerust’ zijn.

Voorzaaien
De plantjes kunnen binnen voorgezaaid worden, zo weet je zeker dat het warm genoeg voor ze is bij het zaaien en hebben ze al een voorsprong in de groei. Dit kan in kiembakjes of plantenpotjes, op (onkruidzadenvrije) aarde met wat compost. Zorg dat het ‘rijpe’ compost is en de kleine plantjes niet overbemest worden. Bij het uitplanten is het goed om ze aan de buitentemperaturen te laten wennen door ze een aantal dagen (tot een week of twee) overdag buiten te zetten en ’s nachts weer binnen te halen.

Zaaidiepte
Voor een goede kieming, moet op de juiste diepte gezaaid worden. Hoe kleiner een zaad, hoe ondieper het gezaaid moet worden. Kleine zaadjes hebben immers niet zoveel reservevoedsel en moeten dus snel ‘het licht zien’.
Als basisregel kun je nemen dat op een lichte grond (zand) de zaden 2 à 3 maal zo diep als hun dikte gezaaid kunnen worden en op een zwaardere grond (klei) op gelijke diepte als dat ze dik zijn.

Watergeven
Water geven is als liefde zo vitaal voor de planten. Het is aan te raden na het zaaien direct water te geven. Echter, let erop dat je ze niet ‘verdrinkt’, want als er geen zuurstof/lucht meer bij de zaden kan, zullen ze wegrotten. Bonen nemen uit zichzelf heel makkelijk water op uit de omgeving en hoeven daarom, mits ze in een vochtige bodem gezaaid worden, geen extra water te krijgen.

Insecten
Ongewenste gasten komen altijd in de tuin voor. Maar laten we blij zijn dat er op alle niveaus sprake is van biodiversiteit. Het aanwezig zijn van bladluizen en dan met name in sla, stemt de gemiddelde mens niet vrolijk. Maar juist dankzij die luizen kunnen ook lieveheersbeestjes en verschillende sluipwespen leven. Bij de Bolster noemen we de lieveheersbeestjes ook wel lieve-be-heersbeestjes, want hun rol is namelijk niet heersend maar wel beherend. Beheren is de basis van een biologisch evenwicht en dat laatste is weer het fundament voor een grote biodiversiteit.

Zaden bewaren
Bij de Bolster worden de zaden, in de zaadkluis, bij constante temperatuur (15°C) en luchtvochtigheid (ca. 40%) bewaard. Het is moeilijk gemiddelde waardes te geven over de bewaartijd van zaden, want elk gewas heeft zo zijn eigen karakter wat dat betreft. Van pastinaakzaden bijvoorbeeld weten we dat ze veelal maar zo’n 2 jaar houdbaar zijn. Terwijl sommige oliehoudende zaden, zoals van kool, wel 10 jaar of meer bewaard kunnen worden.

Vanaf het moment dat zaden geoogst en gedroogd worden, begint het verouderingsproces. En afhankelijk van de bewaaromstandigheden, zal dit proces trager dan wel sneller gebeuren. Belangrijkste steekwoorden voor een goede bewaring zijn: droog, koel en zo veel mogelijk luchtdicht.

Let voor een voldoende droge bewaring op dat:
- Het zakje in ieder geval goed afgesloten is.Gebruik eventueel een paperclip
of wat plakband.
- De zakjes in een bak, weckpot of kastje worden gestopt dat geen vocht binnen laat.

Eventueel kunnen ook droogkorrels of silicagel (of op zeer traditionele wijze: houtskool of as) gebruikt worden om het vocht weg te vangen. Doe de korrels in een open glazen potje en plaats dit in de bak of weckpot. Vocht wat de bak binnenkomt wanneer deze geopend wordt, wordt dan weggevangen. Silicagel verkleurt wanneer het vochtig wordt en kan in de oven (op 200°C) gedroogd worden voor hergebruik. Wanneer je er een hygrometer bij plaatst kan je de luchtvochtigheid in de gaten houden en de gel of korrels tijdig vervangen.

Betreffende de temperatuur bij de bewaring geldt: hoe koeler hoe beter. En het is bovendien heel belangrijk dat de temperatuur zo veel mogelijk constant blijft. Zodoende kunnen de zakjes beter uit de zon gehouden worden, waar ze afwisselend opgewarmd en afgekoeld worden. Bij het CGN (Centrum voor Genetische bronnen Nederland) worden de zaden hermetisch verpakt bewaard bij -20°C en kunnen zo tientallen jaren in leven gehouden worden. Maar voor de particulier kan een keukenkastje waarin de zaden koel liggen ook prima als ‘schatkist’ dienst doen.

Gerelateerde pagina's


De Bolster - Specialist in Biologische zaden

De Bolster

Specialist in Biologische zaden

Als biologisch-dynamisch zaadteelt- en veredelingsbedrijf verkoopt de bolster uitsluitend biologische en biodynamische zaden. Op de verpakking is dat aagegeven met het EKO en/of...

Bodemanalyse -

Bodemanalyse

De 3 elementen voor een optimale groei & bloei. U vindt uitleg over de verschillende analyses rechts bovenaan op de site bij ´bodemanalyses`.

Contact
 • Agro Nova BV
  Van der Duinstraat 128
  5161 BS
  Sprang Capelle

  Tel: (0416) - 652420
  Email: info@agronova.nl

© Agro Nova BV - Van der Duinstraat 128 - 5161 BS - Sprang Capelle Webdesign: KtB